Mama, I'm coming home!

Jag kan inte fatta det, men nu ska jag HEM! Det kanns sa underligt, Australien har ju liksom varit mitt hem de senaste fem manaderna. Det kanns sorgligt, nervost och underbart pa samma gang.

Tank, snart far jag traffa ER igen! Jag har saknat er sa mycket, still does! Men nu kanns ni sa nara!

Jag angrar verkligen inte att jag akte. For nu ar jag rikare pa vanner, upplevelser och minnen, och jag har haft sa himla kul har borta! Men en sak ska ni veta, och det ar att utan er hade jag aldrig klarat det. Ni underbara. For ibland kande jag mig ledsen, och ville bara aka hem. Men sa tankte jag pa ett minne jag har med er eller kollade pa nagon film jag spelat in pa mobilen, och blev glad och stark igen. Utan er hade jag aldrig klarat det. Och aven fast jag visste det innan jag akte, sa har den har resan verkligen fatt mig att inse hur otroligt fantastiska ni ar, och hur lyckligt lottad jag ar som har er.

Nu, nu aker jag till flygplatsen. Nu. Flyger. Jag. Hem! Och jag ar lycklig. Sjukt lycklig.

"Fair dinkum, mate!" och andra aussie-uttryck

Eftersom jag nu ska saga farval till detta fina land tankte jag dela med mig lite av deras favoritord har borta, innan jag glommer dem alltsa. For ni vet ju lika val som jag att det inte ar sa bra (minnet alltsa), om det ens ar existerande. Sa here it goes;


Fair dinkum
- Bra deal, eller typ riktig/genuin ("I'm a dinkum Aussie, mate!"

Mate - Ett ord de ofta anvander for addressera folk

Goon
- Billigt ladvin, som alla backpackare dricker

Cheers - Trodde forst att det betydde hejda, men det betyder tack, typ "Shyst av dig!".

Hey? - De sager aldrig "Pardon?" eller sa, de sager alltid "Hey?" om de inte hor vad du sager.

Hey...
- Om de sager det haller de antagligen med om vad du sager. Eller sa vill de val ha din uppmarksamhet, men det marker man oftast.

Brekky
- Frukost

Mackers
- McDonalds

Bloody - Populart svarord att anvanda framfor substantiv nar de ar pa daligt humor. Typ "I can't see because of all this bloody smoke!"

Buggers! - Betyder ungefar "Jaklar!"

I'm buggered - Jag ar trott

It's buggered - Det ar trasigt

Well, bugger me! - Uttryck for forvaning

Bugger you! - Dra at pipsvangen, typ. For det ar inte sarskilt grovt. Men det var det for 60 ar sedan.

Smokey
- Rast pa jobbet

Tea - Middag

Sookie
- En som gillar att gosa

Frophin - Awesome

What's crackin'? - Laget?

Dog - grov forolampning

Skippy - Australienare

Roo - Kanguru

G'day! - Mors!

Love/Lovey/Lovely - ett annat ord de anvander for att addressera folk. Alla som ar over 40 som jag har haft att gora med har kallat mig love, i absolut varje mening. Horde sakert det ordet 20 ganger om dagen nar jag wwoofade. Favoriten!


Och sa vidare. Men det ar de har jag tankt pa mest. Vill ni att ett ord ska lata Australienskt, sa lagg bara pa ett -y eller -ie. (Coldie, chewie, lovey, bluey, blowie, newbie osv). Och dra ut pa orden! Nar de sager beautiful, sa sager de "beauuuuuuuuuuuutiful', med mycket "u".


Kommer sakna de orden. Men inte lika mycket som jag saknar a, a och o. Gud vad skont det ska bli att kunna skriva "ååh", "frändie" och "imöra"! (Kopierade bokstaverna fran Facebook sa att ni skulle forsta) Har saknat det sa mycket. Men mest har jag ju saknat er, vilket jag aldrig latit er glomma, era stackare. Att jag snart ska fa traffa er igen gor mig sa glad sa glad! I feel frophin, loveys!

Som att befinna sig i ett vykort

De senaste dagarna har jag fatt uppleva hur det ar att befinna sig pa platser sa vackra att det tar andan ur en. Jag har sett det pa bild forut, men kunde aldrig tro att det var sa fint i verkligheten. Om inte finare.

Pa Fraser Island var Lake Mckenzie helt klart det maktigaste. Det ar en sjo sa klar att det ser ut som vilken havsstrand som helst, och i vattnet ar det tea tree oil, vilket gor att man far jattelen hud och vackert har nar man badat dar. Jag forsoker hitta en bild pa internet som gor den rattvisa, men det gar inte.


Lake Mckenzie. Hur fint som helst!


Forutom det har jag nu snorklat i Stora Barriarrevet bland Dorisar och koraller, och varit pa Whitehaven beach, som har varldens renaste och vitaste sand. Hur fint som helst! Nagra av mina batpolare traffade havsskoldpaddor, sag Nemosar och en tva meter stor fisk som heter Elvis, men sa mycket tur hade inte jag. Men jag var sa overvaldigad over att snorkla for forsta gangen i mitt liv att det inte gjorde nagot.


Whitehaven beach. Lika vackert som det ser ut!


Sahar sag det ut under vattnet i Stora Barriarrevet. Det var som att vara i ett enda stort akvarium!



PS. Imorgon ska jag till en wwoofing-familj vid Mackay. Det ska bli kul, men lite nervos ar jag allt! Tanker pa er dar hemma! Och om ni undrar hur det ar pa farmen, sa hittar ni deras hemsida HAR!

Och jag ar glad. Puss!


Ett stycke blogginlägg jag vill minnas. För det är så fint och rätt alltihop.

"jag har de bästa vänner man kan tänka sig. de är ärliga, snygga, smarta och hemskt roliga. de får mig alltid på bra humör och varje gång vi ses är det som att vi aldrig varit ifrån varandra även om det gått alldeles för lång tid sedan sist. och jag har min familj, alltid. det känns tryggt. var jag än hamnar kommer jag alltid ha människor som bryr sig om mig. som skyddar mig mot elakheter och som stryker mig över ryggen när det behövs. jag känner att jag kan stå över allt annat så länge jag har de där speciella människorna i mitt liv. och jag orkar liksom inte få ont i hjärtat över andra människors idioti för sanningen är den att de är så långt ifrån mig och jag behöver inte umgås med dem. det känns skönt. jag kan med ett enkelt knapptryck ta bort kontakten från min msn-lista och sedan behöver jag aldrig aldrig mer bry mig.

tack för att ni inte är sådana.
tack för att ni är mina."



Lini ar sa bra pa att satta ord pa saker och ting. Hon prickar liksom alltid ratt. Allt hon skriver har kanner jag med. Det stammer verkligen. Det har jag insett har nere, mer an nagonsin. Att ni ar bast i varlden. Forlat for att jag inte namnde det sist. Men jag vill inte verka tjatig. Tack for att ni ar sa bra och fina iallafall. Och tack Lini for att du ar sa sjukt bast pa sa manga satt och vis. Alla svenskar jag lart kanna har nere har jag visat din blogg for, och alla tycker som jag - att du ar verkligen har skrivartalang. Du ar sa fin och bra, min van!


PS: Om en timme drar jag Fraser island, varldens storsta sandö! Vi ska campa och regnet oser ner, sa det blir nog intressant, hähä. Och pa mandag ska vi segla i Stora barriarrevet bland whitsunday-oarna. Det ska bli underbart.

Tanker pa er dar hemma! Puss!







RSS 2.0