Kalle Anka och Hacke Hackspett - i behov av en psykolog?

Idag är det annandagen. Vilket innebär att det var julafton för två dagar sedan. Och julafton innebär Kalle Anka. Man ser när han och hans vänner åker på husvagnssemester, och när han och Hacke Hackspett i "Kalle Anka och Djungelns pajas" inte riktigt kan hålla sams.

Och just "Kalle Anka och Djungelns pajas" var vad jag gjorde ett fördjupningsarbete om i psykologi. Jag utgick från detta klipp:



Sedan analyserade jag Kalle Anka och Hacke Hackspett ur det psykodynamiska perspektivet, ur det humanistiska perspektivet, ur det kognitiva perspektivet och ur det kemiskt-biologiska perspektivet. Hela uppsatsen är alldeles för stor för att passa som ett blogginlägg, men jag kan ju alltid plocka ut det jag kom fram till.

 

"Slutsats

När det gäller Kalle Anka så har han varit med om trauman i sitt liv som fått honom att ha alla dessa hysteriska anfall. Om Kalle Anka hade en pappa är det troligt att denne hade kort stubin och inte var särskilt tålmodig med barnen, vilket i så fall är anledningen till att Kalle skriker (och då förskjuter sina känslor) på andra. På behovstrappan ligger han antagligen på självförverkligandebehovet, vilket han försöker tillfredsställa genom att fota fåglar. Han skulle må bra av att förändra sin inställning, och inte ta allt på så stort allvar, då hans tankesätt som det är nu får honom att bli rasande när saker inte går som han vill att de ska. Kalle har troligtvis hjärnskador i amygdala, men kan även ha det i centrat för aggressioner och lustupplevelser. Han lider även av manodepression och han passar väldigt bra in på en beskrivning av hur en psykopat är, så det är han antagligen också.

 

Gällande Hacke Hackspett så fick han troligtvis inte en särskilt bra uppväxt, utan snarare en kärleksfattig, vilket har gjort att han idag har en negativ självuppfattning. Risken finns att han inte haft några föräldrar, eftersom han inte vet hur han ska bete sig runt andra människor. Om han hade några föräldrar var de inte särskilt bra. De kan till och med ha slagit honom (vilket i så fall är anledningen till att han själv är så våldsbenägen). Han har en neurotisk och hysterisk karaktär och det är lite oklart var på behovstrappan han är. Antingen är han vid trygghetsbehovet eller vid kontaktbehovet, förmodligen den sistnämnda. Han verkar ha en förhållandevis bra inställning till livet, men det verkar som om han har flera olika hjärnskador, och då i Wernickes och Brocas area, men också i centrat för lustupplevelser och aggressioner. Vidare finns symptom på att han har manodepression, men också på att han har damp. Även han passar in på termen ”psykopat”."

 

(Ur Analysen)

"Om allt i slutsatsen stämmer så är sättet vi ska bota dem på följande vis:

Kalle Anka botar vi med hjälp av psykoanalys (hans undanträngda konflikter), kognitiv terapi eller hypnos (hans sätt att tänka) och en litiumbehandling (hans manodepression). När det gäller hans skada i det limbiska systemet, alltså centrat för vrede och rädsla, kanske man bara kan bota det med kirurgi, om ens det. Hacke Hackspett botas med psykoterapi (hans svåra uppväxt), psykoanalys (hans hysteriska karaktär) och en litiumbehandling (hans manodepression). Hans hjärnskador kan möjligtvis botas genom hjärnkirurgi."

 

Alltså, Kalle Anka är psykopat med en traumatisk barndom, och Hacke Hackspett är en psykopat med diagnosen damp, och förutom det så har båda hjärnskador och lider av manodepression. De är alltså i stort behov av en psykolog båda två. Om ni frågar mig (och tydligen även min psykologilärare) alltså. Och det är ju inte helt säkert att vi är de absolut bästa på det här med psykologisk analys. Men ändå.

 

Nu vet ni i alla fall, att om ni träffar på Hacke Hackspett och/eller Kalle Anka, så var på er vakt - ni kan ha och göra med psykopater.


Kommentarer
Postat av: Robert

Addar du [email protected] så skickar jag de bilder du vill ha. :)

2008-12-27 @ 10:05:25
Postat av: AnnG

Robert: Perfect! :)

2008-12-28 @ 14:14:28
URL: http://kastasand.blogg.se/
Postat av: Oa

Som den besserwisser jag är, kan jag icke låta bli att upplysa dig om att Hacke Hackspett inte förekommer i filmen. Fågeln i fråga heter Aracuan.



Bird" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/AracuanBird

2009-03-11 @ 14:35:38
URL: http://johan.summerhost.info/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


>br/>
RSS 2.0