Att döda ett barn

Jag var på något som kallas Riskettan idag. Det är nytt obligatoriskt moment man ska göra för att få körkort, och det går ut på att delta i en utbildning i alkohol, trötthet och droger i trafiken. Igår, när jag ännu inte varit på det, förstod jag inte riktigt varför det var nödvändigt. Men efter idag kan jag inte säga annat än att alla borde få höra det jag gick höra. För anledningen till att den här nya delen tillkommit är för att antal olyckor som beror på just droger och trötthet bara ökar. Visste ni att det i trafiken kör 12 000 rattfulla personer varje dag? Det är ju som en hel stad med fyllon som bestämt sig för att göra Sverige till en farligare plats!

Förutom lite föreläsning och diskussioner fick vi också se två filmer. Den ena heter "Farväl lillebror", och den andra heter "Att döda ett barn". Och den sistnämnda var så otroligt bra. Den bygger på novellen av Stig Dagerman, som också den är sjukt bra. Den har ett sånt där slut som får mig att rysa för att det är så bra skrivet.

Filmen är lika bra den. Om inte bättre. Stellan Skarsgård är (en helt suverän!) berättarröst, barnet spelas av hans lilla son Valter Skarsgård, och Alexander Skarsgård regisserar. Jag vet inte om ni inser hur bra det blir med den kombon. Så här har ni den, den bästa kortfilmen jag sett. För den är fin, den är viktig, och den har vad som krävs för att man ska förstå. Förstå något många glömmer. Att uppmärksamhet i trafiken är något viktigt. Att allt som börjar som en helt vanlig dag, kan sluta som en dag man aldrig glömmer. Att det här kan hända vem som helst, när som helst. 

Och då. Då är det försent. Och det säger Stellan bättre än någon annan kan.


 


Kommentarer
Postat av: Madeleine

Åh vilken bra film. Den är så stark. Jag kände så redan när jag läste novellen. Usch det är så hemskt, men sant. Ingenting blir nånsin som förr, och det på grund av ett ögonblick då man inte är uppmärksam.

2009-09-14 @ 17:24:21
URL: http://maddyyyy.blogg.se/
Postat av: Anonym

ja, jag såg han, så himla onödigt. stackars taylor såg alldeles vilsen ut! vad har du för dig nu för tiden ange? blir det nåt australien? :)

2009-09-14 @ 21:34:16
Postat av: amy

ja, jag såg han, så himla onödigt. stackars taylor såg alldeles vilsen ut! vad har du för dig nu för tiden ange? blir det nåt australien? :)

2009-09-14 @ 21:34:41
URL: http://aamyy.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vinn en ny bloggdesign i min blogg, skriv bara i en kommentar om varför. Kram! :)

2009-09-16 @ 22:15:14
URL: http://victoriaeklund.blogg.se/
Postat av: Ams

älska älska älska novellen.

2009-09-17 @ 00:08:19
URL: http://charlice.webblogg.se/
Postat av: Amanda

svar: kulturvetarlinjen, stockholms universtitet. det är najs. :D

2009-09-18 @ 16:03:29
URL: http://charlice.webblogg.se/
Postat av: Bellz

Hejsan :D



Jag har fixat det nu med bilderna, du kan se det här: http://mytwilight.bloggagratis.se/2009/09/19/2000645-tavlingen-igen-d/



Hoppas att det funkar nu ;D

Kram Bellz

2009-09-19 @ 12:22:27
URL: http://mytwilight.bloggagratis.se
Postat av: AnnG

Madeleine: Verkligen. Man blir liksom helt tagen. och visst är det så med novellen med. Det liksom känns i magen!



amy: ellahur! :D jag håller på och tar körkort nu, tänkte fixa det, sen drar jag till Aussie! ;D



Ams: den är wunderbar! och jag tycker du verkar ha valt en jäkligt bra linje! ;D



Bellz: Vad bra! :)

2009-09-19 @ 23:40:23
URL: http://kastasand.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


>br/>
RSS 2.0